سیر یکی از سبزیجات متعلق به خانواده ی آلیوم است. در واقع سیر با پیاز، پیازچه، موسیر و تره فرنگی هم خانواده است.
سیر حاوی مقادیر زیادی آلیسین و ارگانوسولفور است. این ترکیبات گیاهی (فتوکمیکال ها) مسئول خواص سیر برای سلامتی قلب، تقویت سیستم ایمنی بدن و خواص ضد التهابی آن هستند.
در ادامه این مقاله با خواص سیر برای سلامتی بدن بیشتر آشنا می شود. با ما همراه باشید؛
خواص سیر برای سلامتی
پشتوانه علمی بسیاری از این مزایای سیر براساس مطالعات مربوط به مصرف مکمل ها و عصاره ها (پودرها و کپسول ها) است که می توانند دوزهای بالاتر از آنچه در غذا مصرف می کنید را ارائه کنند. با این حال گفته می شود که استفاده از سیر در دوزهای پایین تر در غذا در طولانی مدت می تواند باعث نتایج مثبت شود.
1. ممکن است به کاهش فشار خون بالا کمک کند
سیر سنتز اکسید نیتریک را تحریک می کند که باعث گشاد شدن رگ های خونی و جلوگیری از فعالیت آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) می شود. مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین به شل شدن رگ های خونی و در نتیجه بهبود جریان خون و کاهش فشار خون بالا کمک می کنند.
در یک مطالعه در سال 2020 که بر روی 550 فرد مبتلا به فشار خون بالا انجام شد، مشخص شد که مصرف عصاره سیر کهنه به مدت 3 ماه به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمک می کند یعنی اثری مشابه داروهای فشار خون دارد.
2. به رفع التهاب کمک می کند
دانشمندان بر این باورند که التهاب مزمن عامل بسیار از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی، آرتریت، سرطان و دیابت است. سیر ممکن است به مهار برخی پروتئین های التهابی کمک کند.
در یک مطالعه ی تصادفی بر روی 70 زن مبتلا به آرتریت روماتوئید که یک بیماری خود ایمنی است گروهی که روزانه 1000 میلی گرم مکمل سیر را به مدت 8 هفته مصرف می کردند نشانگرهای التهابی، خستگی و درد مفاصل کمتری داشتند.
3. ممکن است به کاهش کلسترول خون کمک کند
سیر ممکن است به کاهش تولید کلسترول توسط کبد کمک کند.
یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که مصرف مکمل های سیر در کاهش کلسترول تام و کلسترول LDL بالای خون - دو عامل خطر برای ابتلا به بیماری های قلبی موثر هستند.
4. به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند
در حالی که شواهر کافی وجود ندارد که نشان دهد سیر به درمان سرماخوردگی کمک می کند یا از ابتلا به آن جلوگیری می کند اما گفته می شود که آلیسین موجود در سیر خواص ضد باکتریایی طبیعی دارد.
دانشمندان معتقدند که سیر دارای خواص ضد ویروسی است که از دو طریق در برابر ویروس ها عمل می کند : یا از ورود ویروس به سلول ها جلوگیری می کند و یا با تقویت سیستم ایمنی بدن به مبارزه با ویروس ها کمک می کند.
5. احتمال لخته شدن خون را کاهش می دهد
ترکیبات گیاهی موجود در سیر و پیاز دارای خواص ضد لخته شدن خون هستند. این خاصیت ممکن است به جلوگیری از آترواسکلروز کمک کند، بیماری که در آن تجمع پلاک ها باعث سفت شدن و باریک شدن رگ های خونی می شود. آترواسکلروز خطر لخته شده خون را افزایش داده و می تواند باعث حمله قلبی و سکته شود.
البته خوردن سیر به تنهایی برای جلوگیری از این بیماری ها کافی نیست. توصیه می شود که برای جلوگیری از حمله قلبی و سکته رژیم غذایی مناسبی را انتخاب کنید، ورزش کنید، وزن خود را کنترل کنید و سیگار کشیدن را ترک کنید.
6. سرشار از آنتی اکسیدان هاست
سیر حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هاست. آنتی اکسیدان ها علاوه بر اینکه به سلامت رگ های خونی کمک می کنند و التهاب را کاهش می دهند با جذب رادیکال های آزاد به جلوگیری از سرطان هم کمک می کنند.
7. طعم خوبی دارد
سیر طعم بسیار خوبی به غذاها می بخشد و باعث می شود که از خوردن غذاهای سالم مانند سبزیجات، غلات، پروتئین های بدون چربی و حبوبات بیشتر لذت ببریم.
علاوه بر این سیر کالری کمی دارد - یک حبه سیر 4 کالری دارد و می تواند با طعم دادن به غذاها باعث کاهش نمک مصرفی شود.
روش های استفاده از سیر
- از سیر می توان برای تهیه غذاهایی مانند هوموس، پاستا، سوپ و انواع سس ها استفاده کرد
- از حبه های سیر می توان برای تهیه دمنوش سیر استفاده کرد
- ۰۱/۰۵/۰۱